"Life is too short to drink bad Drinks"

Terugblik Kilkerran Tasting

Donderdagavond 14 maart zat de grote zaal van De Klok Horeca Gendt vol met 53 enthousiaste whiskyliefhebbers. Tijdens deze bijzondere proeverij hebben we Ronan Currie van de Glengyle Distillery als gastspreker. Ronan was voor 3 dagen in Nederland en heeft WijnZinnig Gendt uitgekozen om het complete Glengyle / Kilkerran verhaal toe te lichten, verschillende whiskies te laten proeven en de Kilkerran Heavily Peated te introduceren in Nederland. Uiteraard zijn wij hier erg trots op!

 

De Glengyle Distillery is gevestigd in Campeltown in het zuidwesten van Schotland. In Campeltown wordt al jarenlang whisky gemaakt, maar in véél kleinere mate dan bijvoorbeeld de Highland regio. Distilleries die er gevestigd zijn: * Springbank * Glen Scotia * Glengyle. Het zijn er dus maar 3!

Glengyle is in 1872 opgericht en daamee de oudste distillery van Campeltown. Na een aantal sluitingen, heropeningen en weer een sluiting is de distillery in 2004 weer opnieuw geopend. Door deze heropening is Glengyle ook de nieuwste distillery van Campeltown. De whisky van Glengyle wordt Kilkerran genoemd. Dit omdat GlenScotia de merknaam Glengyle in het bezit heeft en hier wilt men veel geld voor ontvangen. Voor de Glengyle distillery is dit echter geen optie en daardoor hebben ze gekozen voor Kilkerran. De naam Kilkerran komt van de naam Ceann Loch Cille Chiarain, dat Head of the lake of Saint Kieran´s cell betekent, de naam van een plaatsje waarvan men gelooft dat de heilige Kieran daar verbleef en waar tegenwoordig Campbeltown ligt.

Het bijzondere aan deze distillery is het feit dat men trots is op hetgeen ze hebben. Hier niet veel van afwijken en goed doordacht te werk gaan. Complete families uit Campeltown worden aan het werk gehouden (zelfs als daar geen werk voor is) en kwaliteit is het enige dat nagestreefd wordt. Veel van de whisky wordt met turf gemaakt. Dit geeft de whisky een krachtig en rokerig karakter mee. Veel mensen kennen deze stijl van het eiland Islay (Ardbeg, Lagavulin en Laphroaig) maar de turf die Glengyle gebruikt komt uit het noorden van Schotland. Deze turf geeft een veel ronder karakter aan de whisky en zorgt voor een prachtige balans met fruittonen in vrijwel alle varianten. 

Vooraf had ik enige twijfel of ik deze tasting wel moest organiseren. In principe hebben ze maar 3 whiskies. De dag zou een doordeweekse dag worden en Kilkerran heeft geen speciale presentatie in de vorm van foto's of video's. Door het bijzondere verhaal van Glengyle en door de toevoeging van 3 cask samples heb ik het besluit genomen om de tasting toch te organiseren. Absoluut zonder enige spijt achteraf!!

Ronan Currie begon zijn verhaal met de historie van de distillery en de toekomstplannen. Vrij snel daarna zijn we aan de slag gegaan met de volgende line-up:

1. Kilkerran Work in Progress 46% (eerste whisky na de heropening van 2004)

2. Kilkerran Triple Distilled 2006-2 54% (in 2006 gedistilleerd en (nog) niet in de markt)

3. Kilkerran 12 years old 46% (eerste vaste Single Malt sinds de heropening van 2004)

4. Kilkerran 8 years old Cask Strength 56.5% (2e whisky in het vast assortiment)

5. Kilkerran Port Cask 14/383-2 54.1% (sample uit het vat die hopelijk gebotteld gaat worden)

6. Kilkerran Heavily Peated 59.3% (deze hebben wij tijdens de avond in Nederland geintroduceerd. Slechts 240 flessen voor NL)

We kunnen absoluut terugkijken op een prachtige avond. Een geweldig verhaal over de distillery, de naam, de plannen en daarbij echte Schotse humor van Ronan. De whiskies waren divers, maar daarbij wel herkenbaar. Zowel de 12 years, de 8 years Cask Strength als de Heavily Peated zijn bij ons in de winkel te proeven.

 

Naar het overzicht